Recente reacties

  Rapport vernietigend voor Belgisch coronabeleid inzake rusthuizen

  In een verslag voor het International Long-Term Care Policy Network (internationaal netwerk voor zorg van lange duur) maakt Michaël Laurent, geriater verbonden aan het Imelda hospitaal in Bonheiden, een uiterst kritische analyse over de manier waarop in België met de rusthuizen is omsprongen in het coronabeleid.

  “De eerste vergissing was te denken dat het verbieden van bezoek het virus zou buiten houden,” schrijft hij. Laurent wijst op de contradictie dat het strikte beleid van sociale afstand buiten de rusthuizen niet werd toegepast binnen de woonzorgcentra: “De inwoners mochten elkaar nog steeds bezoeken en de groepsactiviteiten bleven doorgaan.”

  Dit had bijzonder tragische gevolgen: “In een bepaalde instelling hielden vijf vrienden regelmatig contact tijdens de quarantaine. Hoewel ze werden afgesloten van de buitenwereld, konden ze elke dag samen lunchen in de cafetaria.” Alle vijf senioren kwamen om.


  Coronabeleid : geen uitrusting, zwakke richtlijnen, lage prioriteit

  “Het tweede probleem was het probleem van beschermende uitrusting voor het personeel,” legt Laurent uit. Van de regering kwam niets en ziekenhuizen konden weinig missen. Dit liet het meest kwetsbare deel van de bevolking onbeschermd en liet ook het personeel zware risico’s lopen.

  De geriater wijst er op dat de woonzorgcentra daarmee de richtlijnen van de overheid opvolgden. Deze waren op gebied van beschermende pakken en mondmaskers een stuk minder streng dan de regels voor ziekenhuizen. “Vermoedelijk omdat er gewoon niets was,” is zijn besluit.

  Volgens Laurent zegden de richtlijnen van de overheid vooral wat niet te doen: welke patiënten niet door te verwijzen naar ziekenhuizen en intensieve zorgen. “De richtlijnen over wat de woonzorgcentra wel moeten doen, waren erg mager,” klaagt de specialist, “waarschijnlijk omdat ze een lage prioriteit kregen.” Laurent: “Eerstelijns medische zorgverstrekkers moesten daardoor naar Facebookgroepen grijpen om antwoorden en advies te krijgen.”


  Het bericht Rapport vernietigend voor Belgisch coronabeleid inzake rusthuizen verscheen eerst op SCEPTR.

  bezootje

  Related Posts

  Read also x

  RSS
  Follow by Email