Recente reacties

  februari 2020
  M D W D V Z Z
      mrt »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  242526272829  

  Duitse CDU houdt voorzittersverkiezingen, kandidaten melden zich

  Gisteren kondigde de CDU aan dat er op 25 april een partijcongres komt waarop de leden een nieuwe voorzitter zullen kiezen. Vandaag meldden zich belangrijke twee partijtoppers als nieuwe kandidaat: Friedrich Merz (64) en Armin Laschet (59). Dat meldt HLN.

  Er komt bijna een einde aan twee decennia van het Merkel-voorzitterschap bij de CDU. Daarin verschoof ze de conservatieve CDU steeds meer naar links. Orgelpunt van haar bewind was het ‘wir shaffen das’-beleid dat Europa in een ongeziene migratiecrisis stortte. De resultaten van die linkse koers zijn duidelijk: Merkel’s partij en haar zusterpartij CSU verliezen verkiezing na verkiezing en de AfD brak finaal door, waardoor het historische monopolie op rechts verkwanseld is. 

  Nochtans wilde Merkel haar lijn verder laten trekken door zich te laten opvolgen door haar protegé Annegret Kramp-Karrenbauer, maar die trad af na de heisa in Thüringen. Intussen besliste de CDU er om het Duitse cordon sanitaire te doorbreken en samen te werken met communisten. Nu tekent zich een strijd af voor het leiderschap van haar partij, en die gaat tussen een gematigde vleugel, die een herstel naar de normaliteit wil, en een linkse vleugel die wil vasthouden aan het doctrinaire open-grenzenbeleid.


  De succesvolle zakenman

  Merz, voormalig fractieleider van de partij in de Bondsdag, wordt gezien als deel van de gematigde vleugel. Hij is sociaal conservatief en economisch liberaal, zo pleit hij voor lagere belastingen. Hij maakte vroeg plaats voor Merkel in 2002 en wordt gezien als haar ‘aartsrivaal‘. Hij richtte zich op het zakenleven, met bijzonder veel succes. Zijn zakenactiviteiten maakten van hem een miljonair. Hij is een gebrevetteerd piloot en bezit twee vliegtuigen.

  In 2018, na de bekendmaking van het afscheid van Merkel, kondigde hij zijn terugkeer in de politiek aan. Merz eindigde bij de voorzittersverkiezingen eind 2018 op een tweede plaats, niet ver achter Annegret Kramp-Karrenbauer. Met een positief alternatief voor het gevoerde beleid probeert hij afstand te nemen van de loden erfenis van Merkel. “Het is geen breuk met het verleden maar een begin, en een vernieuwing voor de toekomst. De CDU moet nu vooruitkijken.” 

  Kandidaat van het establishment

  Op links staat Laschet, de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij is de kandidaat van het establishment en draait al decennia mee in de politiek. Laschet is een uitgesproken eurofiel van de klassieke lijn. Hij staat open voor Eurobonds en ondertekende een open brief van George Soros die opriep tot meer Europa toen de Euro in 2011 zwalpte. Hij stond in ook voor de kap en ontbossing van het historische Hambach woud. Dat stuk natuur moest er aan om te kunnen graven naar bruinkool.


  Laschet slaagde er wel in om Jens Spahn (39) aan zich te binden. Spahn is een katholiek en openlijk homo. Hij heeft een meer conservatief profiel en verzette zich tegen de migratiepolitiek van Merkel. Hij was ook kritisch voor de coalitie tussen socialisten en zijn partij, die volgens hem te vrijgevig was met pensioenen. Hun samenwerking is voor velen een verrassing, maar het is opvallend dat de linkse kandidaat het niet aandurft om op eigen kracht op te komen.

  Outsider

  De derde kandidaat is de buitenlandspecialist van de CDU, Norbert Röttgen. Hij staat voor een veel assertiever buitenlands beleid en is vooral populair bij een deel van de politieke analisten. Maar in de peilingen bungelt hij steevast onderaan. Ook in de partij zelf heeft hij niet veel steun.

  Welke van de drie de nieuwe partijvoorzitter wordt, bepaalt de partij op het congres op 25 april. Volgens alle kandidaten is het logisch dat de gekozen voorzitter ook de kandidaat is voor het bondskanselierschap, maar daar heeft ook de Beierse zusterpartij CSU nog iets over te zeggen. De verwachting is dat de beslissing daarover in ieder geval voor het einde van het jaar valt.

  Het bericht Duitse CDU houdt voorzittersverkiezingen, kandidaten melden zich verscheen eerst op SCEPTR.

  bezootje

  Related Posts

  Read also x

  RSS
  Follow by Email